Så ansöker du till YH-utbildningar

Det finns en mängd olika plattformar för att hitta YrkesHögskole-utbildningar, (YH-utbilning) och exempel på det är yhutbildningar.se, yrkeshogskolan.se och allastudier.se

Letar du efter en yrkesutbildning på yrkeshögskolenivå så är det på någon av dessa plattformar du kan hitta en, där hittar du även information om den utbildning du är intresserad av samt när ansökningsdatum är för utbildningen.

Vad är en YH-utbildning?

  • YH-utbildningarna skapades 2009 och bygger på det behov som finns inom olika yrkeskategorier.
  • En annan beskrivning är att YH-utbildningar kombinerar teori och arbetsplatsförlagd praktik i sin utbildning.
  • När du ansöker om en YH-utbildning så är chanserna att få ett arbete mycket goda då utbildningarna skapas efter efterfrågan på marknaden.

Ansök till YrkesHögskolan

En ettårig yh-utbildning motsvarar 200 yh-poäng och en veckas studier är 5 yh-poäng. En generell utbildning på yrkeshögskolan är mellan ett halvår och 2 år, de flesta utbildningar är på 2 år. För att få en yrkesexamen så krävs studier på 1 år och för att få en kvalificerad yrkesexamen kräver en tvåårig utbildning.

  • Datum för ansökan – Det finns generellt inget specifikt slutdatum för ansökning till olika utbildningar utan ansökningsperioden varierar från utbildning till utbildning.
  • Ansökningsblanketter –  Vänd dig till den skola och utbildning du är intresserad av för att få ansökningsblanketter.
  • Komplettera ansökningshandlingar – I din ansökan kan det också ingå att du bifogar betyg, referenser och personligt brev.

Vilka skolor bedriver yh-utbildningar?

Varje år beslutas vilka utbildningar som behövs där det saknas yrkesutövare, och det är Myndigheten för yrkeshögskolan som beslutar detta. Det är små och stora företag samt offentliga yrkesutbildningsanordnare till exempel högskolor och privata skolor som kan ge yrkeshögskoleutbildning.

Läs mer om utbildningar

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *