Plugga på komvux

Att studera på Yrkesvux eller Komvux är att läsa en utbildning på gymnasienivå och kan innebära att du läser upp betyg genom en så kallad prövning på ditt gymnasiebetyg eller kompletterar din utbildning genom att läsa extra kurser.

Inför högre utbildningar finns ibland krav på att du ska ha behörighet i vissa grundläggande kurser på gymnasienivå och då kan det passa utmärkt att gå på Komvux eller Yrkesvux för att läsa in dessa.

Så fungerar Komvux

  • Utbildning på gymnasienivå med färre lektionstimmar.
  • Komvuxbetyget kompletterar ditt gymnasiebetyg.
  • Ansökan till kurser på Komvux har olika startdatum.
  • För betygshöjning får du ansöka om prövning och det kostar runt 500 kr.

Komvux är utbildning på gymnasienivå

Komvuxutbildning är motsvarande den utbildning som ges på gymnasiet med undantag att lektionstimmarna är betydligt färre vilket ställer högre krav på dig som student. Du måste klara av att arbeta självständigt och ta egna initiativ för din utbildning. Komvux passar dig som kanske endast har en 9 årig utbildning eller dig som vill komplettera dina gymnasiebetyg eller utbildning. Den passar även som förberedande för planerade högre studier.

Har du redan ett slutbetyg från gymnasiet får du ett dokument som kompletterar det när du avslutat dina komvuxstudier och har du inte det får du ett slutbetyg som visar dina betyg på Komvux.

Ansök till Komvux

De olika kurserna och utbildningarna på Komvux har olika datum för ansökan så det bästa är att själv undersöka när dina kurser ges på den plats du bor. Det finns även stora möjligheter att läsa på distans i många ämnen. Det finns massor av möjligheter att börja studera på Komvux när du önskar.

Att studera på Komvux

Beroende på var i Sverige du bor så kan du ansöka om prövning om du skulle vilja göra en prövning för att höja ditt betyg i något ämne. Innan var det så att många läste på komvux bara för att höja betygen inför kommande utbildningar. Idag erbjuder Komvux flera yrkesutbildningar som är eftertraktade och populära och många kommer ut på yrkesmarknaden efter en utbildning.

Ansök om prövning för att höja betyget

Idag kan du göra en prövning och det brukar kosta omkring 500 kr att göra. Prövningen går till så att du läser hela kursen på egen hand för att sedan vid ett eller flera tillfällen tenta av kursen och på så sätt höja ditt betyg. Innan kunde man läsa upp betygen snabbt på komvux för att kunna bli antagen till den utbildning man ville. Så är det alltså inte möjligt att göra längre. Du måste ansöka om prövning för att få höja betyget och betala en summa för det.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *