Så ansöker du till högskolan

Vill du komma in på din drömutbildning så är det kanske viktigast efter att ha behörighet till utbildningen är att ansöka till den skola som din utbildning finns på. Ska du söka till högskola eller universitet så måste du känna till vilka datum som ansökan är öppen samt vad du behöver till din ansökan och när du får besked. Vi guidar dig hur du ansöker till din utbildning på högskolan.

Viktiga datum att hålla reda på inför din ansökan

När du ska ansöka till högskola och universitet så är det några viktiga datum att hålla reda på under året. Beroende på när du ska söka, vårtermin eller hösttermin så är det olika ansökningsperioder. Generellt öppnar ansökan för vårterminen i mitten av september och stänger i mitten av oktober. Till vårterminen öppnar ansökan i mitten av mars och stänger i mitten av april för att få exakta datum för det år du ansöker till så besök antagning.se och se viktiga datum. För sommarkurser så öppnar ansökan i februari och stänger i mars.

Så ansöker du till högskolan

Du kan enkelt anmäla dig via webbanmälan till högskola eller universitet och det kan du göra när du skapat ett konto på webbanmälan. Sedan går anmälan till i följande steg:

 • Starta ett konto.
 • Sök reda på det program eller kurs som du vill söka.
 • Du kan söka upp till 20 utbildningar eller kurser vid en ansökan.
 • Sök utbildningar som du har behörighet till för att öka dina chanser.
 • Placera sedan utbildningarna i den ordning du vill ha dem. Det vill säga prio 1 högst upp osv.
 • Undersök om du behöver ladda upp ngt kompletterande betyg eller papper för att göra ansökan.

Ladda upp betyg och intyg

Det är viktiga att du har laddat upp alla betyg som krävs för att du ska ha behörighet för den utbildning du ansöker om. Beroende på om det är första gången du ansöker eller inte så kan det variera vad du behöver ladda upp eller inte. Här är en lista från antagning.se där de beskriver vad du INTE behöver ladda upp.

Det här behöver du inte ladda upp vid din ansökan

 • Slutbetyg från gymnasiet – det är bara om din gymnasieskola inte är ansluten till den nationella betygsdatabasen som du måste ladda upp betyget själv.
 • Slutbetyg och kurser från gymnasial vuxenutbildning – det är bara om din skola inte är ansluten till den nationella betygsdatabasen som du måste ladda upp betyget själv.
 • De flesta akademiska meriter hämtas automatiskt. Vänta några dagar efter att du skickat in din anmälan – syns dina akademiska meriter fortfarande inte på Mina sidor ska du ladda upp dem.
 • Högskoleprovsresultatet – om du saknar svenskt personnummer måste du själv ladda upp ditt resultat.
 • Intyg om arbetslivserfarenhet – ladda bara upp om det krävs för behörighet eller höjer ditt meritvärde.

Om antagning och besked

Antagningsbeskeden skickas ut i 2 omgångar, det första skickas ut efter första urvalet. Då ombeds du att bekräfta din plats om du vill ha den plats som du blir antagen till eller får en reservplats till. Du kan också få besked om du blivit struken efter första urvalet.

Blir du antagen till den utbildning som du prioriterat högst så kommer du att strykas på de utbildningar som ligger under den.

Det andra antagningsbeskedet visar om du efter första beskedet kommit in eller fått reservplats på den utbildning du är intresserad av. Har du redan tackat ja till plats eller reservplats efter första beskedet så behöver du inte göra det igen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *